Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ο Chef Γιώργος ΛΕΚΚΑΣ προτείνει: ΕΚΜΕΚ πολίτικο με τσουρέκι και ούζο

Yλικά::::Για την βάση με σιρόπι
1 μπαγιάτικο τσουρέκι κομμένο σε φέτες
6 κ.σ βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο
για το σιρόπι
1 ½ φλ.τσαγ ζάχαρη άχνη
1 ½ φλιτζάνι. τσαγ νερό
½ λεμόνι, το χυμό
1 ξυλάκι κανέλα
 
2 κ.σ ούζο
1 φλούδα λεμονιού
3 φέτες πορτοκαλιού
για την κρέμα
3 κουτ.σουπ αλεύρι για όλες της χρήσεις
3 κουτ.σουπ κόρν φλάουερ
½ φλιτζάνι τσαγ ζάχαρη άχνη
4 φλιτζάνια τσαγ γάλα (3 ζεστό & 1 κρύο)
4 κρόκοι αυγών
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες σκόνη
3 κ.σ ούζο
Για την επικάλυψη
700 γρ. Κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ
40 γρ. Ζάχαρη άχνη
200 γρ αμύγδαλα καβουρδισμένα χοντροκομμένα ή φιστίκια χοντροκομμένα
     

Ο Chef Γιώργος ΛΕΚΚΑΣ προτείνει: ΕΚΜΕΚ πολίτικο με τσουρέκι και ούζο      
 
Διαδικασία
Για την βάση τσουρέκι και το σιρόπι: κόψτε σε φέτες το τσουρέκι. Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα και βάλτε της φέτες την μια δίπλα στην άλλη. Με ένα πινέλο αλείψτε της φέτες τσουρέκι με λιωμένο βούτυρο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 c αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήστε προτελευταία σχάρα για 15-20΄μέχρι να ροδίσουν η φέτες τσουρέκι. Βγάλτε από το φούρνο. Αφήστε για 5΄.σε ένα τετράγωνο πυρέξ 40 εκ στρώστε της φέτες τσουρέκι. Λιώστε το βούτυρο και αλείψτε της φέτες τσουρέκι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε το νερό, την ζάχαρη, την φλούδα λεμόνι, το χυμό λεμόνι, το ξύλο κανέλας, της φέτες πορτοκάλι, το ούζο και βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 6΄μέχρι το σιρόπι να δέσει ελαφρά. Περιχύσετε με το σιρόπι της φέτες τσουρέκι. Αφήστε για 40΄μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι.
 
Για την Κρέμα: Σε ένα μεγάλο μπόλ ρίξτε το αλεύρι, το κόρν φλάουερ, την ζάχαρη άχνη, το κρύο γάλα, τους κρόκους αυγών, το ούζο και χτυπήστε με αυγοδάρτη για 3΄μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε το γάλα και βάλτε σε χαμηλή φωτιά για 3΄μέχρι να ζεσταθεί. Κατεβάστε την κατσαρόλα και ρίξτε το μείγμα τον αυγών. Ανακατέψτε γρήγορα με αυγοδάρτη.
 
Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψετε με τον αυγοδάρτη για 4΄μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάστε από την φωτιά. Αδειάστε την κρέμα σε ένα μεταλλικό μπόλ. 
Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο 1 ώρα μέχρι να κρυώσει. Βγάλτε την κρέμα από το ψυγείο και χτυπήστε την με μίξερ χειρός για 2΄να αφρατέψει. Πάρτε το πυρέξ και απλώστε την κρέμα με μια σπάτουλα σιλικόνης πάνω από το σιροπιαστό τσουρέκι. Βάλτε στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει.
 
Σε ένα μεταλλικό μπολ ρίξτε την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη και χτυπήστε με μίξερ χειρός για 3΄μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σταντιγί. Βγάλτε το πυρέξ από το ψυγείο και απλώστε την σαντιγί. Πασπαλίστε με αμύγδαλο καβουρδισμένο ή φιστίκι αιγίνις. Βάλτε το πυρέξ στο ψυγείο για 30΄και σερβίρετε.
 
 Νηστίσιμο εκμέκ – Δείτε τη συνταγή
συνταγή εκμεκ νηστίσιμο
Υλικά :
½ κιλό καταϊφι
1 βιτάμ
1 κουτί κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλλια
7 κουταλιές γάλα νηστίσιμο
10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουτί φυτική κρέμα
Αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροκομμένα
Σιρόπι: 5 ποτήρια νερό, 5 ποτήρια ζάχαρη
Εκτέλεση :
Ξαίνουμε καλά το καταϊφι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Στη συνέχεια περιχύνουμε το καταϊφι με το λυωμένο βιτάμ και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να γίνει τραγανιστό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο.
1η ΚΡΕΜΑ
Σε 7 κούπες ζεστό νερό διαλύουμε 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 7 κουταλιές γάλα νηστήσιμο. Όταν διαλυθούν προσθέτουμε όλο το σακουλάκι άνθος αραβοσίτου. Ανακατεύουμε ώσπου να πήξει. Προσθέτουμε 2 κουταλιές βιτάμ και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει την απλώνουμε με τη σπάτουλα πάνω στο καταϊφι.
2η ΚΡΕΜΑ
Χτυπάμε στο κουτί την φυτική κρέμα με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη μέχρι να σταθεί. Την στρώνουμε πάνω στην άλλη κρέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου