Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Παρασκευή διαλύματος για την ενδυνάμωση και προστασία των καλλιεργούμενων φυτών

Λίγα λόγια... Σε μία προσπάθεια προστασίας και θρέψης των καλλιεργούμενων φυτών στον χώρο του σχολείου μας και συγκεκριμένα στο θερμοκήπιο (εργαστήριο κηπουρικής), γεννήθηκε η ανάγκη παραγωγής βιολογικών παρασκευασμάτων φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. 



Τα σκευάσματα αυτά προέρχονται αποκλειστικά από την φύση και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία και ανάμειξη γίνεται εφαρμογή τους, κυρίως μέσω ψεκασμού, στα φυτά. Η συμμετοχή των μαθητών στην διαδικασία ήταν επιλεκτική ώστε να συνάδει με την αρχή της εγγύτητας στη ζωή. 

Ασχολήθηκαν με την παραγωγή των τσαγιών, την ανάμειξη αυτών με εμβρέγματα άλλων φυτών και με την εφαρμογή του αποτελέσματος στα φυτά, πάντα εντός των πλαισίων που ορίζει η προαναφερθείσα αρχή. 

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως όλα τα διαλύματα είναι τελείως ακίνδυνα όπως θα διαφανεί και παρακάτω. 


Το διάλυμα ψεκασμού.... α/α Έμβρεγμα Ποσότητα (ml) % κ.Ο. 1 Τσουκνίδα 2500 25% 2 Πολυκόμπι 2500 25% 3 Κρεμμύδι - Σκόρδο 1500 15% 4 Αρωματικά φυτά 1000 10% 5 Νερό 2500 25% Σύνολα 10000 100% Χριστόπουλος Αθανάσιος, 

 25% 25% 15% 10% 25% Τσουκνίδα Πολυκόμπι Κρεμμύδι - Σκόρδο Αρωματικά φυτά Νερό 

Σχόλια : 1. Το παραπάνω διάλυμα εφαρμόζουμε μία φορά την εβδομάδα εκτός και αν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών (υψηλή υγρασία και θερμοκρασία 22 με 28 οC). 
Σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να χρειαστούν περισσότερες εφαρμογές. 

2. Όταν πρόκειται να ψεκάσουμε σε καλλιέργεια σταυρανθών (λάχανο, κουνουπίδι κ.α.) αντικαθιστούμε το έμβρεγμα σκόρδου-κρεμμυδιού με νερό. 

3. Αν και η παραπάνω συνταγή βασίζεται σε βιβλιογραφικά δεδομένα δεν είναι σίγουρο πως το διάλυμα θα προστατέψει πλήρως τα φυτά μας. 

Στα φυτά του σχολείου μας έχει παρατηρηθεί πως είναι επαρκές χωρίς αυτό να αποτελεί εγγύηση για καλλιέργεια σε άλλες περιοχές και υπό άλλες συνθήκες. 

Παραγωγή των εμβρεγμάτων και τσαγιών ..... 

Τσουκνίδα : Επιλέγουμε τις τσουκνίδες λίγο πριν ανθίσουν ή το πολύ στην έναρξη της άνθησης, ενώ θα χρειαστούν 1 κιλό τσουκνίδες για κάθε 10 κιλά νερού. 


Τοποθετούμε τα φυτά σε λινό υδατοδιαπερατό σακί και το βυθίζουμε στο νερό όπου και παραμένει για 10 έως 14 ημέρες ,ανάλογα με την ζέστη, ώσπου να σταματήσει να αφρίζει. 

Το βαρέλι το τοποθετούμε σε σκιερό μέρος και ανακατεύουμε το περιεχόμενό του καθημερινά. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την έντονα δυσάρεστη οσμή μπορούμε να προσθέσουμε από την αρχή μια χούφτα μπετονίτη.( χρησιμοποιείται στις γεωργικές γεωτρήσεις) 

Μπορούμε τέλος αντί για φρέσκια να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένη τσουκνίδα σε αναλογία 150 γραμμάρια για 10 κιλά νερού. 

Πολυκόμπι : Το Πολυκόμπι (ή πολυτρίχι ή αλογοουρά) φύεται στις όχθες ποταμών σε ελαφρά και υγρά εδάφη. Θα το βρούμε από την άνοιξη και μετά ανάλογα την περιοχή της Ελλάδας στην οποία βρισκόμαστε. Χρειαζόμαστε 1 κιλό χλωρής μάζας ή 200 γραμμάρια αποξηραμένης για κάθε 10 κιλά νερού. 


Η διαδικασία παρασκευής είναι ίδια με της τσουκνίδας, διαρκεί όμως οκτώ ημέρες ενώ δε θα χρειαστούμε μπετονίτη. 

Κρεμμύδι – Σκόρδο : Θα χρειαστούμε μισό κιλό ψιλοκομμένα καυτερά κρεμμύδια για 10 κιλά νερό. Ανακατεύουμε καθημερινά ενώ την πέμπτη ημέρα προσθέτουμε και 1 κιλό σκόρδα κομμένα στα δύο ή στα τρία. Με την πάροδο της όγδοης ημέρας σουρώνουμε και αποθηκεύουμε το έμβρεγμα. 

Αρωματικά φυτά : Τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιήσαμε ήταν θυμάρι, μέντα και λεβάντα αν και θα μπορούσαν θα χρησιμοποιηθούν πολλά ακόμα. Για την παρασκευή του τσαγιού βράζουμε μικρή ποσότητα από τα φυτά σε νερό. Στην συνέχεια σουρώνουμε και προσθέτουμε στο διάλυμα. Το τσάι το παίρνουμε στην πρώτη βράση(διάρκεια βρασμού 2 έως 3 λεπτά) καθώς αν αφήσουμε να συνεχιστεί ο βρασμός για μεγάλο χρονικό διάστημα θα χαθούν τα πτητικά αιθέρια έλαια. 

Σχόλια : Τα εμβρέγματα καλό θα είναι να τα αποθηκεύουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη. 

Χριστόπουλος Αθανάσιος, Τεχνολόγος Γεωπόνος 

 Βιβλιογραφία... 
1. Πανάγος Γαβριήλ., “Φυτοπροστασία χωρίς χημικά φυτοφάρμακα.”, Έκδοση Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδος., Αθήνα 1986. 
2. Πανάγος Γαβριήλ., “Βιοδυναμικές Καλλιέργειες.”, Εκδόσεις Ψύχαλου., Αθήνα 2005. 
3. Δημητράκης Γ. Κ., “Λαχανοκομία”, Εκδόσεις Αγρότυπος., Αθήνα 1998. 
4. Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρία., “Οδηγός αντιμετώπισης ασθενειών των φυτών.”, Εκδόσεις Α. Σταμούλης, Αθήνα 1998. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου